Середньовічний Луцьк: відвідування замку Любарта

Жоден екскурсійний маршрут у Луцьку не обходиться без відвідування замку Любарта – однієї з найунікальніших пам’яток Волині, яка очолює перелік «7 чудес України». Цей історичний шедевр здатен перенести вас у часи лицарів та прекрасних дам, коли могутні стіни захищали від ворогів, а легенди перепліталися з реальністю. Про важливість та знаковість об’єкту для кожного українця красномовно говорить той факт, що саме цей середньовічний замок знайшов своє відображення на купюрі номіналом 200 гривень. Тож чим відомий замок Любарта та чому його варто відвідати?

Історія замку Любарта

Замок Любарта, відомий також як Луцький замок, розташований в самому серці міста. Від готелю Ribas Rooms Lutsk ви дійдете до нього всього за 10 хвилин неспішним кроком. Історія замку почалася в далекому XІ столітті, коли для захисту західних земель Київської Русі князь Володимир побудував на цьому місці дерев’яну фортецю. Укріплення простояло до 1267 р., і його не змогли підкорити ні війська польського правителя Болеслава, ні московські та галицькі князі, ні золотоординці – доки волинський князь Василько Романович ні зніс мури на вимогу намісника Бурундая.

Але в ХIV столітті литовський князь Любарт, який одружився з донькою правителя Галицько-Волинського князівства Агрипіною та зійшов на княжий престол, наказав звести міцну цегляну фортецю на місці дерев'яного укріплення. Відтоді замок став символом міста й свідком багатьох історичних подій. Середньовічна луцька фортеця була добре знана та популярна в Європі – недаремно саме тут в 1429 р. відбувся «саміт» королів та правителів 15 європейських держав.

Перебудована в стилі Ренесансу в XVI ст. за короля Стефана Баторія споруда отримала більш елегантний та вишуканий характер і з часом утратила фортифікаційну функцію та перетворилася на адміністративну будівлю. Сьогодні колишній оборонний комплекс є головним об’єктом історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», візитівкою та символом міста, а також визначним культурним об’єктом національної спадщини України. 

Архітектурні особливості замку Любарта

Замок Любарт велично височіє над містом та вражає своєю унікальною архітектурою, яка зберегла дух Середньовіччя. Периметр фортеці має форму неправильного трикутника, що створює враження казкового лабіринту, де кожен поворот відкриває нові таємниці. Одна з найбільш вражаючих особливостей замку Любарта – його потужні стіни та вежі. Три головні вежі – Стирова, Владича та В’їзна – домінують над краєвидом, надаючи споруді масштабності та величі. В’їзна вежа має дві замуровані арки, що колись служили хвірткою та головним в’їздом до фортеці. Обидві арки були обладнані підйомними мостами й забезпечували додатковий захист від ворогів. Зазвичай піднятися на В’їзну вежу можуть лише екскурсанти, які оплачують екскурсію. Така подорож дозволяє не лише заглибитись у історію, а й насолодитись захоплюючими панорамними видами міста з найвищої точки замку.

Вежі замку мають вузькі гвинтові сходи та високі сходини, що було важливим елементом оборонної стратегії. Така конструкція забезпечувала можливість успішно відбивати атаки, адже захисники могли постійно змінювати один одного, використовуючи розширення стін для маневрів. Раніше стіни фортеці були увінчані зубцями, які називаються мерлонами. Проте з появою вогнепальної зброї, яка змінила правила війни, зубці замурували, а в баштах і стінах зробили ряди бійниць. Це дозволило ефективніше захищатися від ворогів, використовуючи новітні на той час види озброєння.

Окрім основних кам’яних укріплень, замок Любарта мав також Окольний замок, від якого до нашого часу збереглася лише одна башта та фрагменти стіни. Окольний замок був зведений із дерева та частково з цегли. Він служив місцем адміністративної та судової влади, а також осередком ділової активності.

Що подивитися в замку Любарта?

Замок Любарта відкритий для відвідувачів цілий рік. Ви можете приєднатися до екскурсій з гідом, який розповість вам цікаві факти та легенди про замок і його мешканців, або самостійно прогулятися по всіх доступних локаціях. Якщо ви любите квести, спробуйте знайти серед безлічі написів на стінах Луцького замку найстаріший, який було зроблено ще в 1444 році. А як щодо пошуку підписів відомих людей – наприклад, Ольги Косач, сестри Лесі Українки?

У будь-якому випадку, під час відвідування замку варто піднятися на другий поверх В’їзної вежі. Саме тут розташована експозиція «Плитниця» з археологічними матеріалами, пов’язаними з фортецею, а також експозиція «Замкова сторожа».

У Владичій вежі на вас очікують:

  • виставка «В’язниця» з манекеном в’язня, присвячена побуту середньовічних ув’язнених;
  • експозиція «Замкова зброя», яка знайомить із середньовічним замковим арсеналом XV-XVII ст.;
  • музей дзвонів – єдиний в Україні, представляє колекцію дзвонів з Волині та інших українських регіонів і не тільки, серед експонатів можна побачити церковні, залізничні та корабельні дзвони, найстаріший – вилитий за унікальною технологією в 1647 році.

Особливу  цікавість викликають підземелля замку, де можна відчути холодний подих минулого й дізнатися більше про середньовічне життя, у тому числі на власні очі побачити стародавні катакомби та криниці, які використовувалися для оборони і втечі під час облоги. Крім того, в підземеллі замку знаходяться залишки храму Іоанна Богослова, у розломах якої зберігаються поховання давніх князів, єпископів та заможних містян.

Перебуваючи на території старовинної фортеці не забудьте заглянути й до місцевих музеїв. Передусім до музею книги, що розташувався в гарній двоповерховій кам’яниці ХІХ ст. – колишній повітовій скарбниці. Тут зібрані рідкісні стародавні манускрипти та друковані видання, а також старовинні друкарські верстати. Також не оминіть Луцький художній музей, який знаходиться в приміщенні колишньої канцелярії на території замку.

Замок Любарта часто стає місцем проведення різних фестивалів та реконструкцій. Лицарські турніри, середньовічні ярмарки та історичні театралізації – усе це оживляє фортецю та повертає їй стародавній дух лицарства. Тож, якщо хочете побачити замок у всій його величі, обов'язково завітайте на один із таких заходів.

Відвідування замку Любарта – це чудова можливість зануритися в історію й відчути себе частиною середньовічного світу. Здійсніть цю подорож разом із Ribas Hotel Group!

Підпишіться на наш Instagram

Ми ділимося добірками корисних статей про просування бізнесу, а також перевірені фішки маркетингу.

Підписатися
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners

Створити аккаунт

або
Registration
Registration

Вход

Registration
Registration

або увійдіть за допомогою соціальних мереж
Зв'яжіться з нами