Туристичні маршрути Білої Церкви: найкращі місця для прогулянок та відпочинку

Біла Церква — це чудове місце для тих, хто шукає мальовничі пейзажі, історичні пам’ятки та затишні куточки для відпочинку. Адже це місто пропонує безліч можливостей для цікавих прогулянок і активного дозвілля. Ось кілька найкращих туристичних маршрутів та місць для прогулянок у Білій Церкві.

Дендропарк «Олександрія»

Державний дендрологічний парк «Олександрія» — це головна перлина Білої Церкви. У 2007 році він став номінантом проєкту «Сім чудес України». Заснований в 1793 році, цей парк є одним із найбільших та найстаріших ландшафтних парків в Україні. Він займає площу понад 400 гектарів і приваблює відвідувачів своїми мальовничими алеями, ставками та численними архітектурними пам’ятками.

Історія цього чудового місця розпочалася в 1774 році, коли шляхтич Францішек Ксаверій Браницький отримав у володіння Білоцерківське староство. Після одруження з графинею Олександрою, Браницький подарував маєток своїй дружині, і на її честь було названо парк. Генеральний план паркової забудови створив французький архітектор Мюффо. На території парку побудовано багато архітектурних споруд, серед яких літня резиденція родини Браницьких, Царський павільйон, Танцювальний павільйон, та багато інших. Парк прикрашений бронзовими й мармуровими скульптурами, вазами та декоративними композиціями. Тут ви знайдете безліч цікавих куточків для прогулянок, у тому числі Китайський місток, Ротонда, Романтичні руїни, Зимовий сад тощо.

Прогулянка парком «Олександрія» — це чудова можливість насолодитися красою природи та відчути гармонію з навколишнім світом. Це місце ідеально підходить для сімейних прогулянок, романтичних зустрічей або просто для того, щоби провести час на свіжому повітрі. Зупинившись у готелі Ribas Rooms Bila Tserkva, ви зможете всього за півгодини дійти до головної пам’ятки міста пішки, або, скориставшись громадським транспортом, дістатися туди менше, ніж за 20 хвилин.

Замкова гора

Історичне серце Білої Церкви, Замкова гора, зберігає пам’ять про славні часи княжої доби, коли місто було важливим центром Київської Русі. Це місце великої енергетичної сили та легенд, де історія оживає, а природа дарує натхнення і спокій. Саме тут, на високому пагорбі над річкою Рось, великим київським князем Ярославом Мудрим було закладено місто Юр’їв, назване так на честь святого Георгія (Юрія). Археологічні розкопки на Замковій горі підтвердили історичну значущість цього місця. Учені знайшли залишки оборонних мурів, які датуються ХІ століттям. Це свідчить про те, що Замкова гора була важливим стратегічним пунктом і укріпленим містом у ті далекі часи.

Сьогодні Замкова гора — місце, де зосереджені найвідоміші пам’ятки Білої Церкви. Прогулюючись місцевими стежками, ви відчуєте зв’язок із минулим і зможете уявити, як колись тут жили, боронили свої землі й будували своє майбутнє наші предки. З оглядового майданчика відкривається захоплююча панорама на річку Рось і навколишні краєвиди. Тож не впустіть можливості насолодитися чудовими ландшафтами та зробити вражаючі фотографії. Крім того, під час прогулянки Замковою горою неодмінно варто побачити такі історико-архітектурні пам’ятки:

  • Будинок органної та камерної музики — споруда належить до кінця XVIIІ — початку ХІХ ст. і спочатку була побудована як костел Іоанна Хрестителя. Із часів радянської влади храм функціонує як обласний Будинок органної та камерної музики. Спеціально для концертного залу було виготовлено унікальний орган, який має понад 2800 труб. Інструмент забезпечує унікальне акустичне звучання, яке ви зможете оцінити, якщо потрапите на один із численних концертів, які тут регулярно проводяться.
  • Храм святого Георгія Переможця. Він цікавий тим, що, згідно з легендами, саме на цьому місті багато віків тому Ярослав Мудрий побудував собор, який і дав назву місту. Із часом первинний храм був зруйнований, але у 2011 році церковну споруду було повністю відбудовано та реставровано.
  • Краєзнавчий музей. Тут зберігаються унікальні експонати, археологічні знахідки та артефакти, які розповідають про тисячолітню історію міста, дозволяючи глибше зануритися в минуле Білої Церкви та відчути дух давніх епох.

Торгові ряди «БРУМ»

У самому центрі Білої Церкви розташовані Торгові ряди, відомі також як «БРУМ». Назва «БРУМ» походить від оригінальної назви «Браницьких універсальний магазин», що підкреслює історичне значення будівлі. Ця архітектурна пам’ятка, збудована в період з 1809 по 1814 рік, була центром комерційного життя міста, а тепер стала важливою частиною його історичної та культурної спадщини. Ця місцевість має особливу історичну цінність, адже саме тут у 1801 році почалося розширення міста за межі міських валів. Ярмарки, які відбувалися тут кілька разів на рік, приваблювали купців і відвідувачів з усієї країни. Серед відомих особистостей, що торгували на цих ярмарках, був і Іван Нечуй-Левицький, який продавав книжки та збирав тут народний фольклор для своїх творів.

Будівля Торгових рядів є унікальним зразком торгової архітектури. Вона має форму каре з внутрішнім двором і чотирма проїздами. Відкриті галереї з аркадами розташовані по зовнішньому і внутрішньому периметрам будівлі, що надає їй особливого шарму. Два століття тому тут продавали різноманітну продукцію, і навіть сьогодні ці ряди залишаються активним торговим місцем.

Тож прогулянка по Торгових рядах — це подорож у минуле. Тут можна насолодитися атмосферою старовинних вишуканих павільйонів, випити смачною кави в якомусь із місцевих кафе та провести час, спілкуючись у затишній атмосфері старого міста.

Набережна річки Рось

Набережна річки Рось у Білій Церкві є однією з найживописніших локацій міста, що приваблює як місцевих мешканців, так і туристів. Вона простягається вздовж мальовничих берегів річки, створюючи чудові умови для прогулянок та відпочинку. Ви зможете потрапити сюди, якщо спуститеся сходами із Замкової гори. І ця прогулянкова траса може стати частиною вашого маршруту від парку до центру міста або у зворотному напрямку, дозволяючи насолодитися спокоєм і тишею.

Однією з найцікавіших споруд, які можна побачити на цьому маршруті, є старий водяний млин, розташований на дамбі. Він був збудований у першій половині XIX століття на кошти родини Браницьких, яка володіла Білою Церквою з 1770-х років. Млин має статус пам’ятки архітектури місцевого значення. І навіть зараз, незважаючи на те, що від нього залишилося тільки два поверхи, із деяких ракурсів нагадує справжній невеликий замок. Млин розташований на кінці 3-го Замкового провулка, де колись працював на водяному приводі, забезпечуючи потреби місцевих мешканців.

Поруч із млином розташована величезна гранітна гребля, одна з найбільших та найстаріших гребель подібного гатунку в Україні. Споруда також була зведена на замовлення Браницьких у XIX столітті. Незважаючи на свої невеликі розміри, гребля є важливою частиною місцевої історії та додає особливої автентичності цьому місцю. Із греблі відкривається чудовий краєвид на річку Рось, церкву та кам’яний млин. Тут також є маленький пішохідний місток, що сполучає обидва береги річки та дозволяє легко переміщатися між частинами міста.

Після захоплюючих прогулянок Білою Церквою, не забудьте завітати до затишних кафе на центральному майдані міста, де можна скуштувати місцеві смаколики. А Ribas Rooms Bila Tserkva подбає про те, щоби ваш відпочинок був максимально комфортним. Насолоджуйтесь красою цього мальовничого міста та створюйте незабутні спогади з Ribas Hotel Group!

Підпишіться на наш Instagram

Ми ділимося добірками корисних статей про просування бізнесу, а також перевірені фішки маркетингу.

Підписатися
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners

Створити аккаунт

або
Registration
Registration

Вход

Registration
Registration

або увійдіть за допомогою соціальних мереж
Зв'яжіться з нами