Перлина Волині: що варто подивитися в Луцьку?

Луцьк, місто з багатою історією та мальовничими краєвидами, часто називають перлиною Волині. Недарма в 2022 р. під час загальнонаціонального інтернет-голосування за найкращі міста України Луцьк посів почесне третє місце. Цей популярний туристичний центр відомий численними пам'ятками й культурними скарбами, автентичною архітектурою та щирою гостинністю місцевих мешканців. Якщо хочете поринути в епоху лицарства, відчути дух середньовіччя та насолодитися захоплюючими пейзажами – вам точно сюди! Сучасний та затишний готель Ribas Rooms Lutsk стане для вас комфортним та затишним притулком під час перебування в місті, а в цій статті ви знайдете детальний гайд по найцікавіших місцевих локаціях, які варто відвідати.   

Луцький замок

Луцький замок, також відомий як Замок Любарта, є головним об’єктом історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» і найстарішою спорудою в місті. Це визначна пам’ятка архітектури та історії національного значення. Будівництво фортеці було розпочато великим литовським князем Любартом у 1340 році й завершено лише у 1430-1452 роках за часів правління князя Свидригайла. Мури й башти споруди часто стають місцем проведення різноманітних заходів, таких як лицарські турніри та романтичні «Ночі в замку».

Домініканський монастир

Ця пам’ятка є ще однією родзинкою історико-культурного заповідника «Старий Луцьк». Заснований великим князем литовським Владиславом Ягайлом на початку XV ст., домініканський монастир був одним із найзаможніших у країні, мав багату бібліотеку та власну друкарню. Спочатку споруда мала готичний стиль, проте первинний храм було зруйновано й залишився лише фрагмент стіни. Пізніше, у стилі класицизму, був зведений другий комплекс, залишки якого можна побачити й сьогодні.

Музейний простір «Окольний замок» та Вежа Чарторийських

Музейний простір «Окольний замок» створено на основі відреставрованих пам’яток архітектури національного значення: Вежі князів Чарторийських з частиною оборонного муру та Монастиря єзуїтів із підземеллями. Окольний замок мав чотири дерев'яні та чотири муровані вежі, але до наших днів дожила лише одна з них – Вежа Чарторийських, збудована у XV столітті. Вежа відома своїми підземеллями, які сьогодні перетворилися на креативний музейний простір, де відвідувачі можуть побачити Галерею рицарства, а також скористатися мультимедійною системою з інтерактивним смарт-табло, шоломами віртуальної реальності, голограмою привида та силіконовою фігурою монаха-єзуїта.

Кафедральний костел свв. апостолів Петра і Павла

Ренесансний храм XVІІ ст. з елементами класицизму та бароко є проєктом талановитого італійського архітектора Джакомо Бріано. Фасад костелу багатий на декоративні елементи, серед яких центральне місце займає скульптура Божої Матері, що стоїть на земній кулі та бореться зі змієм. На нижньому ярусі, біля входу, розташовані статуї апостолів Петра і Павла. Інтер’єр тринавної хрестовокупольної базиліки також вражає красою та величністю. Величезний орган, численні скульптури, старовинні ікони та колони додають атмосфері костелу неповторного шарму. Однією з головних особливостей храму є його підземелля. Тут можна побачити каплицю з давніми розписами, усипальниці з реальними людськими кістками, а також таємничий колодязь, куди туристи традиційно кидають монетки на удачу.

Лютеранська кірха

Споруда являє собою визначну пам’ятку готичної архітектури, збудовану на кошти німецьких колоністів. Її фундамент заклали 24 червня 1906 року на місці колишнього монастиря кармелітів XVIII століття. Поруч із кірхою у 1927-1928 роках збудували адміністрацію приходу, квартиру пастора та школу на 250 учнів. Після виселення німецьких колоністів під час Другої світової війни радянська влада використовувала кірху як архів. Після реставрації в 1990-х роках кірху використовують християни-баптисти, проводячи богослужіння у відновленому храмі.

Велика синагога

Цей ренесансний шедевр XVII століття, розташований у центрі єврейського кварталу, довгий час слугував релігійним, освітнім та громадським центром луцьких євреїв, а також виконував оборонні функції. Під час Другої світової війни пам’ятка була частково знищена, але в 1970-х роках її відновили та з 2021 року вона знову належить юдейській релігійній громаді.

Будинок з химерами скульптора Голованя

На березі річки Стир у Луцьку розташований унікальний будинок-майстерня місцевого скульптора Миколи Голованя, відомий як «Будинок із химерами». Понад 30 років Головань оздоблює свій дім. Подвір’я, стіни і дах будинку прикрашають понад 500 скульптур. Тут можна побачити хижих звірів, птахів та міфічних істот. На фронтоні розміщено барельєф усіх членів сім’ї скульптора, виготовлений із зеленого пісковика та вагою півтори тонни.

Парк ім. Лесі Українки

Центральний парк культури й відпочинку імені Лесі Українки охоплює площу 60 гектарів і є чудовим місцем для сімейного дозвілля на свіжому повітрі. На території парку знаходиться міський зоопарк, де проживає понад 150 різних видів тварин і птахів. Якщо ж ви налаштовані на романтичну прогулянку річковим каналом, до ваших послуг оренда човнів у місцевому закладі для відпочинку «Луцька Венеція».  

Будинок Косачів

Старовинний будинок на вулиці Драгоманова, розташований на місці колишнього оборонного рову Окольного замку, існує вже понад 200 років. У 1890-1891 роках тут працював повітовий мировий посередник Петро Косач, батько Лесі Українки. На другому поверсі будинку розміщувалася службова квартира родини Косачів, де Леся жила з батьками до січня 1891 р. Саме в цій службовій квартирі Косачів знаходиться музей Л. Українки – Лесина вітальня.

Музей дзвонів

Музей дзвонів, який входить до історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», є унікальним у своєму роді. Це єдиний у світі музей, присвячений виключно дзвонам. У його колекції зберігається понад 90 експонатів, виготовлених у XVII – на початку XX ст. Найстарішому з них вже понад 360 років. Багато з цих дзвонів збереглися завдяки музею під час радянської боротьби з релігією та храмами.

Музей волинської ікони

Колекція музею налічує понад 600 ікон XVII-XIX століть, а також тут можна побачити хрести, церковні скульптури та предмети з декоративною різьбою. Особливе місце в музейній експозиції займає окремий зал-каплиця, де зберігається Холмська ікона Божої Матері, що датується XI-XII століттями. Цю ікону привіз до Холма князь Данило Галицький. Було помічено, що молитви перед цією іконою приносять віруючим численні чудеса. Тож музей став не лише сховищем національної духовної спадщини, але й місцем паломництва для багатьох вірян.

Аптека-музей

Аптека-музей (аптека Злоцького) заснована ще в 1845 році, але працює й досі, поєднуючи функції аптеки та музею. Тут колись готували ліки для Лесі Українки, а нині заклад спеціалізується на дерматологічних засобах. Тут відвідувачі можуть ознайомитися з історією фармації, оглянувши старовинні аптечні інструменти та рецепти, що використовувалися понад століття тому.

Сонячний годинник «Парад планет»

На проспекті Свободи в Луцьку розташувався шедевр сучасної міської культури – сонячний годинник «Парад планет». Годинник, виготовлений із кам'яно-піщаного матеріалу, складається з композиції сонця та восьми планет сонячної системи. На кожній планеті вказано відстань до Сонця. Ця унікальна пам’ятка не має аналогів у Європі.

Луцькі кликуни

Як же не згадати луцьких кликунів – певний аналог вроцлавських гномів та своєрідний сучасний символ стародавнього міста. Їхні прообрази п’ять віків тому були нічними вартовими Луцького замку. Перші фігурки кликунів з’явилися в місті в 2013 році, і на сьогодні їх налічується 23 штуки. Кожна скульптура присвячена окремій тематиці та має свою унікальну історію. Тож, гуляючи містом, не забудьте познайомитися з усіма луцькими кликунами, скориставшись для цього спеціальною мапою .

Розпочніть свою захопливу подорож до Луцьку з Ribas Hotels Group!

Підпишіться на наш Instagram

Ми ділимося добірками корисних статей про просування бізнесу, а також перевірені фішки маркетингу.

Підписатися
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners
Partners

Створити аккаунт

або
Registration
Registration

Вход

Registration
Registration

або увійдіть за допомогою соціальних мереж
Зв'яжіться з нами